28.8.07

INOPORTUNITAT POLÍTICA


Tornem de vacances i de nou se’ns sorprèn amb declaracions de polítics catalans intentant ser els focus d’interès. El Sr. Josep Lluis Carod Rovira s’ha despenjat recentment amb la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya pel 2014.
Sense entrar en la data que ja de per sí té poc sentit, no pel fet de complir-se 300 anys de la derrota militar en la guerra de successió espanyola, si no perquè si realment fos important i d’interès per Catalunya, que no ho crec –ja ho avanço-, és evident que caldria preguntar-nos per què no ara?. Amb independència d’això, ja és trist que sempre acabem fixant fites importants en aniversaris que no han acabat sent precisament positius per nosaltres.

Bromes a banda. Jo no dubto que l'actual cúpula bicèfala que té ERC no sigui una situació anòmala i, en conseqüència, un tema a resoldre. Per altra banda, considero que un dirigent polític està totalment legitimat per intentar resoldre un conflicte com aquest de la millor manera possible.
Ara bé, quan un lider -cercant una sortida a un problema intern- fa una proposta del tipus, ha de ser coherent, responsable i, sobretot, oportú. I pel meu parer no ha estat així.

Moltes veus han confirmat, i penso el mateix, que la sortida de convocar un referèndum per l’autodeterminació de Catalunya del Sr. Carod Rovira s’ha d’emmarcar, primer, que ho fa com a líder d’ERC i segon, en clau interna. És evident, i aquesta ha estat la percepció general de la majoria de partits polítics catalans: ERC ha de resoldre aquesta situació.

Per altra banda, no podem dir que el Sr. Carod Rovira estigui actuant com a representant del Govern català, tota vegada que la seva proposta, com ja s'ha dit, té un sentit únicament dins del seu partit. Aquesta és una qüestió que no es troba en el full de ruta del Govern català. Per tant, demanar com demana el PP, la desautorització del Sr. Carod Rovira per part del President de la Generalitat no té sentit. El Sr. Carod Rovira, com a President d’ERC i com a dirigent polític pot actuar com millor consideri.

Ara bé, el que en cap cas es pot admetre en aquest moment és obrir un debat d’aquest tipus en la societat catalana. I dic “en aquest moment” perquè ara mateix el nostre punt de mira ha de ser, i és, l’aplicació íntegra de l’Estatut de Catalunya aprovat l’any passat i no obrir nous horitzons, per no dir fronts.

Penso que la societat catalana està molt més amoïnada en que es resolguin els seus problemes que no pas en una qüestió com l’autodeterminació. Ara mateix no es troba en les ments de la gent... . El que la societat catalana està demanant és que els polítics resolguem els problemes no que creem més.

Per això, penso que el que sí se li pot demanar al Sr. Carod Rovira és que la propera vegada que tingui una proposta, esculli el moment més oportú políticament i socialment parlant. Crec que ara mateix no ho ha estat massa per no dir gens.