13.7.09

FINANÇAMENT: SOLIDARITAT, JUSTICIA I EQUITAT

Els darrers dies se’ns avançava el tancament de les negociacions del Finançament autonòmic i ahir ens confirmaven l’acord majoritari de les Comunitats Autònomes en el model proposat pel Govern central.
Podem afirmar sense por a equivocar-nos que aquest acord era desitjat per tots els ciutadans catalans i, per descomptat, per la resta d’espanyols. No només pel desgast sofert pels diferents agents polítics, per les diferents administracions sinó perquè era una necessitat imperiosa donar resposta a aquells territoris que al llarg dels anys s’han vist perjudicats pel model de finançament acordat. Parlo bàsicament d’aquelles autonomies que han fet un esforç fiscal important i que, per contra, no han rebut el mateix tractament en quan a la prestació de serveis.
L’acord inicial, perquè cal que ens esperem al proper dimecres en que s’ha de formalitzar aquest, ha suposat, com ja he dit, un respir per la majoria de ciutadans que veurem millorar les prestacions per part de l’administració autonòmica. I dic que “veurem” perquè estic segura que el nou finançament serà executat amb prudència i tindrà un tractament rigorista, tal i com ha demostrat el Govern de la Generalitat encapçalat per José Montilla al llarg d’aquest 3 anys.
Estem parlant d’un nou model que reuneix aquests 3 valors:
- És SOLIDARI perquè garanteix que en matèries troncals per a l’Estat del Benestar com sanitat, benestar social i educació es mantingui entre tots els espanyols.
- És JUST perquè es reconeix l’esforç fiscal d’aquelles autonomies que recapten més impostos.
- És EQUITATIU perquè dóna una tractament igual als iguals i desigual als desiguals. I compensa a aquelles autonomies que fa un major esforç en el poder productiu i, per tant, econòmic, per tal de motivar-les.

Ja no val, per tant, que cap formació política es basi en la il·legalitat d’aquest acord perquè no compleix les dates que marca l’Estatut d’Autonomia de Catalunya. No es pot pretendre ni fer creure a la ciutadania que és un acord il·legal perquè els terminis fixats no s’han complert. Doncs bé, NO ES POT FER VOLAR COLOMS!!! i fer creure coses que són inviables en els moments econòmics que estem vivint. Això ÉS ENGANYAR a la gent.
Vull, per últim, posar en valor la UNITAT dels partits que formen el Govern de la Generalitat de Catalunya, demostrant que només aquesta força conjunta permet tirar endavant les polítiques progressistes i basades en l’interès general. I també, la perseverança dels negociadors catalans i l’esforç, compromís, treball i convicció per part del Govern de J.L. Rodriguez Zapatero en aconseguir un model que afavoreixi a tots els ciutadans.