9.6.15

VÁCLAV HAVEL

El proper dissabte es constitueixen els ajuntaments després de les eleccions del passat 24 de maig. Unes eleccions que, vulguem o no, els ciutadans ens han compel·lit a arribar a acords.

Els ajuntaments, entesos com a una col·lectivitat organitzada, ens hem reivindicat sempre com agents transformadors de la societat. Han passat més de 35 anys des que vam iniciar el camí democràtic. I ara, passat aquest temps ho tornarem a ser.

Les noves formacions polítiques, les noves majories, exigiran nous pactes. Pactes de govern o puntuals que arribaran si o si i que conformaran una nova cultura política, una nova forma de fer i de ser, de tots els ciutadans.

Prenen més actualitat que mai les paraules de Václav Havel al 1993, any en que va ser escollit President de la República Txeca. Havel parlava “d’entorn moral contaminat” per referir-se a l’actitud conformista del poble txec al totalitarisme que va imperar tants anys. Un conformisme que havia acabat deixant un poble sense esperança ni futur.

Amb totes les distàncies, (no m’agrada fer comparacions) aquests darrers anys, hem vist que totes les institucions es posaven en entredit. Vist les actuacions nefastes de governants tirans, defraudadors de la democràcia, ens hem aquietat tots plegats a unes formes de fer, a unes circumstàncies que ens han acabat superant.
 
Václav Havel (1936-2011)
En aquell discurs, Václav Havel deia:
"No permitamos que el deseo de servir a uno mismo prospere de nuevo bajo la bella máscara del deseo de servir al bien común. Lo que ahora importa de verdad no es qué partido, qué club o qué grupo prevalecerá en las elecciones. Lo importante es que los ganadores sean los mejores de entre nosotros, en el sentido moral, cívico, político y profesional, sea cual sea su afiliación política.”




Hem d’entendre que aquestes eleccions ens han donat l’oportunitat de demostrar el millor de cadascú de nosaltres. I és cert que s’obra una nova etapa de consensos i pactes, des de la generositat i la responsabilitat cívica.
Una oportunitat per a tornar a ser agents transformadors i regeneradors de les nostres institucions. En definitiva, una oportunitat per ser millors.
 
L'Hospitalet, 9 de juny de 2015

No comments: