20.1.09

OBAMA I EL MÓN



Dentro de tres horas, aproximadamente, toma posesión del cargo como Presidente de los EEUU Barack Obama. Los medios de comunicación han hecho el gran despliegue informativo al que nos tienen acostumbrados.

Todas las miradas están dirigidas de nuevo a América. Y de nuevo hemos de decir que ha conseguido ser el centro de atención. De nuevo se focalizan las esperazas en EEUU. No entraré en eso ahora por requerir un tratamiento aparte pero si decir que justo cuando al otro lado del mundo acaban de matar a más de 1200 personas y a otras muchas las han dejado sin NADA, creo que esta desproporción de medios, tanto periodísticos como de los fastos en la toma de posesión, es un insulto y en paso atrás en la credibilidad del mundo occidental.

Ligado a lo anterior, el futuro presidente de los EEUU tiene sobre sí un horizonte, digámosle (por decirlo de alguna manera), complicado. Con la crisis financiera global, el lastre de la guerra de Irak, Rusia haciendo de las suyas, con una Europa débil, … Obama es una esperanza.

Ahora bien, sin negar la carga simbólica que supone la presidencia de Obama, no podemos negar que en estos momentos, una gala ostentosa como la que estamos presenciando desde ayer, no se corresponde con la imagen que occidente debería dar a oriente.

Las formas son esenciales, máxime en momentos en los que el equilibrio en el mundo está prendido de unas “pinzas de cristal”. Sin negar la importancia a las personas que se concentraran en Wasghinton con el deseo de creer en un cambio en el rumbo de los EEUU y, por ende, en el mundo, es contraproducente según qué demostraciones ante el mundo.

No quiero ser pesimista, porque en el fondo me quiero creer que el cambio lo tenemos muy cerca, pero algo me frena para dejarme llevar por este torrente de ilusión americano y, porque no decirlo, mundial.

Ojala sea así. Suerte a todos!

14.1.09

Dur revés a la dreta espanyola


La resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Vasc el 12 de gener pel que arxivava la causa contra Ibarretxe, Patxi López i d’altres per la converses mantingudes amb ETA confirmen que, en cap cas, es pot judicialitzar la vida política i, molt menys en un cas com aquest en el que els diferents agents han treballat per resoldre un tema tan dur, complicat i dolorós com és el terrorisme d’ETA.

És confirma de nou que les accions de la dreta dura espanyola que, durant l’anterior legislatura, va aprofitar qualsevol motiu per atacar al Govern de l’Estat socialista amb finalitats espúries, han tornat a ser infructuoses.

Una dreta deslleial amb les institucions democràtiques que no reconeixen un govern legítim com ho va ser el de l’anterior legislatura i l’actual d’en José Luis Rodríguez Zapatero, una dreta casposa que continua bloquejant la renovació de les institucions bàsiques de l’Estat com és el Tribunal Constitucional, una dreta que –encara que ara tingui una cara amable – tots sabem qui i què està al darrera.

Aquesta falta de respecte “continuat” a les institucions democràtiques denota el menyspreu que la dreta obscura i funesta espanyola té als valors constitucionals.

7.1.09

LA DESPROPORCIÓ DE L’ATAC D’ISRAEL

El 27 de Juliol de 2006 vaig escriure un petit text on denunciava l’atac d’Israel contra el Líban. Aquell escrit el titulava “La vanitat d’Israel”. Ens trobem de nou en un atac desproporcionat.

Amb les noticies que ens arriben des de Gaza – cal dir que es fa especialment difícil veure les imatges- ens quedem sense paraules. La impotència i el dolor s’apoderen i ofeguen als espectadors. I es que tornem a estar igual. Davant l’actitud prepotent d’un Estat que es creu en la possessió de la veritat i el bé.

Puc entendre que Israel, davant dels atacs de Hamàs, (per cert, no podem oblidar que governa per què va ser escollit democràticament), davant d’accions il·legals contra els seus veïns, l’Estat d’Israel es defensi. Però en cap cas es legitima una acció totalment desproporcionada com la que estem presenciant.

Segons les fonts oficials jueves, cal una resposta immediata i dura davant dels atacs. De fet, llegia l’altra dia a El País (diumenge de 4.01.2009) una entrevista a l’escriptor israelià Abraham B. Yehoshúa, en la que, davant del trencament de la treva per part d’Israel, deia textualment, i transcric literalment per no equivocar-me, : “No diré que Israel no violés la treva, però ells també van disparar abans”.

Ni que això fos un pati d’escola!!!. Doncs miri, NO. Un atac que ve premeditat des de fa temps, així i ho diuen els propis rotatius el dia 7 de gener, un atac que estava plantejat ja fa més de 6 mesos, és inadmissible una afirmació del tipus. És inconcebible que una persona de les qualitats del Sr. Yehoshúa faci una manifestació d’aquestes i ningú li respongui de forma contundent.

És cert que, en certa manera em va tranquil·litzar, per dir-ho d’alguna manera, que al final de l’entrevista apel·lés al desmantellament dels assentaments i a retirar part del mur, així com demanés que l’actitud de la comunitat internacional havia de ser ferma i “amenaçar a Israel amb trencar relacions diplomàtiques i comercials si no es posa fi als assentaments”.

Però, en qualsevol cas, és inacceptable justificar un atac que actualment ha generat una matança de persones sense cap mena d’escrúpols i, per tant, em veig en l’obligació moral i ètica de discrepar amb l’opinió oficial d’Israel: en cap cas es pot justificar una ofensiva com aquesta.

Es una vergonya i un despropòsit pretendre justificar una acció d’aquestes dimensions on la població civil, principalment nens, és la que rep totes les conseqüències i qui patirà les seqüeles més dures. No parlo només de les físiques, sinó que parlo de l’odi que s’està generant i que indefectiblement sentiran aquests nens quan siguin adults i es neguin a acceptar altres mitjans de resolucions a conflictes alternatives a la violència com és el diàleg i el consens.

L’Estat Palestí necessita una sortida d’aquest conflicte, una sortida interna –per descomptat- ja que és evident que Hamás no està garantint els drets dels ciutadans, però també externa, per part de la comunitat internacional.

La Comunitat Internacional, i aquí em refereixo principalment a Europa, ha trigat massa temps a respondre davant l’atac militar israelià. I no és de rebut que es permetin actuacions que, m’atreveixo a titllar de “delictives”, per què estem davant de la matança de palestins. Avui llegim als diaris que ahir es va atacar a refugiats en col·legis de l’ONU.

Europa té l’obligació i responsabilitat de cercar de forma immediata una solució a aquest conflicte que dura fa tants anys. I la única sortida és el diàleg per aconseguir un consens entre les parts basat en el respecte al dret dels palestins i cal el compliment de les resolucions internacionals.

Cal una solució JA!!! a la població palestina, com també a la jueva. Aquests ciutadans no poden patir els desgavells interessats de governs que prenen decisions il·legítimes amb interessos electorals i bastards.