9.12.14

Nova època, noves ciutats, noves necessitats

Amb motiu de les eleccions a l'Uruguai, llegia un article sobre Múgica, el President sortint que compta amb un 65% de popularitat i que ha deixat una empremta, sembla ser que pel seu caràcter. Va canviar "la intransigència pel pragmatisme sense perdre la seva sensibilitat popular" (que no "populisme").
 
L'altre dia, amb un grup de veïns, parlàvem de les formes de fer política. Em preguntaven: "si jo tingués un problema,  series accessible?. Encara que fos personal?".
 
Efectivament, la representació dels veïns i veïnes ha de ser propera. I més en el món local. La proximitat ha de ser l'ADN dels que volen dedicar una part de la seva vida a la política activa. Els ciutadans han de saber que si truquen a les portes de l'ajuntament, algú els respondrà. Encara que algunes vegades no els puguem donar solucions als seus problemes.
 
Darrerament, i amb aquest descrèdit  institucional que situa el punt de mira sobre el món local, atacat contínuament per ideologies retrogrades que pretenen tornar a un passat autàrquic, és on hem de posar en valor el municipi.
 
Si, els municipis és on rau el poder polític dels ciutadans. Són l'essència democràtica que configuren, com entenia J.Pallach, les vertebres d'un estat federal. I no em d'oblidar que aquestes vertebres protegeixen la medul·la de la convivència, que és a la fi, la que permet i impulsa la cohesió social.
 
Els pobles i ciutats són el lligam, són el sentit en el que descansa la voluntat col·lectiva. És als pobles i ciutats on ens identifiquem més amb les polítiques públiques destinades a cohesionar la seva ciutadania, a promoure la igualtat d’oportunitats, a estrènyer llaços entre, i amb, els seus ciutadans.
 
Ahir parlava amb un veí de com vèiem el futur. També el futur de les ciutats. Dèiem que era  evident, que no tornaríem al paradigma de fa 10 anys. Per això, haurem de dibuixar noves ciutats i pobles en els que la inclusió social sigui l'objectiu, com fins ara, però d'una altra manera.
 
Per això, se'ns obre un nou camí al davant, i crec que només des de la definició col·lectiva de la Ciutat que volem, aconseguirem unes ciutats sòlides i amb capacitat de resposta. I en aquest punt, la participació dels veïns i veïnes ha de ser el pal de paller. On les decisions, tot i ser del govern, siguin viscudes des d'un sentiment de pertinença per la ciutadania. 
 
Per cert, torno a ser regidora del Districte I de la meva Ciutat.  I he de dir que, encara que no ho he deixat de fer al llarg d'aquests anys, retrobar-me amb aquesta responsabilitat ha estat una veritable satisfacció.
 
De fet, el territori, la gent, és el que dona sentit a ser representant polític. Així ho he viscut sempre, des del 2007, quan vaig començar.
 
La millor política és la que es fa al territori, perquè es pot palpar, perquè es pot viure, perquè és el que dóna sentit a la mateixa política. Crec que només des de ciutats fortes i, per tant, des de governs municipals sòlids, podrem reconstruir també un país sòlid. I la solidesa la dóna aquest sentiment de pertinença de les institucions als ciutadans.
 
I no ens oblidem d'Europa. També necessitem una Europa sòlida. Com deia, Joan Reventós parlant d'ella, "com un sistema de Ciutats i col·lectivitats territorials, que han de continuar i intensificar un diàleg constituent i de col·laboració per consolidar la piràmide federativa europea".
 
Només si som capaços de tornar la confiança als ciutadans vers els poders públics, tornarem a reconstruir i vertebrar el país. Hem de revifar aquest sentiment de pertinença de les nostres institucions públiques, de la nostra ciutat, i per suposat, nosaltres com a representants, estar a l’alçada.

No comments: