7.6.07

UNA REFLEXIÓ ENTORN L’ABSTENCIÓ

Després dels resultats electorals i d’una llarga pre-campanya i campanya cal parar i situar-nos per saber exactament el lloc on ens trobem.

Els resultats electorals pel que fa a L’Hospitalet la meva ciutat, han estat tot un èxit. No només hem consolidat la majoria absoluta, si no que a més hem incrementat el nombre de regidors i regidores. En termes generals, a Catalunya els i les socialistes hem guanyat les eleccions municipals, tenim més alcaldies, són més els companys i companyes que exercirem com a regidors i regidores en aquesta legislatura. Una legislatura que està marcada per la reafirmació del compromís amb les polítiques socials que han de contribuir a poder abordar en millors condicions els nous reptes de futur que avui se’ns presenten a les ciutats i pobles de Catalunya.

Permeteu-me però, expressa la meva satisfacció personal i l’honor que sento d’haver estat electe de la candidatura del PSC de L’Hospitalet amb tot el que això representa. S’ha fet una bona tasca de campanya entre tots i totes i la prova més concloent ha estat un altre cop la confiança que els ciutadans i ciutadanes ens han tornat a atorgar.

Crec que és just i necessari agrair a tots els companys i companyes que en el seu moment van recolzar amb el seu suport i el seu treball la llista presentada pel nostre Candidat Celestino Corbacho.

Però reprenen el fil de la reflexió en torn la qüestió de l’abstenció registrada en aquests comicis que a través d’aquest nou post volia compatir amb vosaltres, és que polítics i ciutadans-polítics hem de plantejar-nos el futur, ja no a mig, si no a curt, molt curt termini.

Es evident el cansament i desencís del ciutadà en la “cosa pública”. D’això crec que tots som plenament conscients. Si més no, sí una gran majoria.

Els motius en general d’aquest desencís i en conseqüència d’una alta abstenció i pel que fa a Catalunya, podríem dir que venen donats per la quantitat de comicis electorals celebrats en relativament poc temps.

Respecte a la resta d’Espanya i sense massa risc a equivocar-nos, de ben segur que els motius d’abstenció provenen, principalment, d’aquest clima de crispació constant. Crispació entesa, no només en si mateixa, si no “crispació” com a generadora del demèrit de les institucions constitucionals que alguns partits polítics com el PP i en el seu conjunt la dreta espanyola, no han fet res per evitar, ans al contrari, en cada ocasió que tenien contribuïen encara més, en el seu descrèdit, tenint així una actitud deslleial, des del punt de vista democràtic, envers el Govern de l’Estat per qüestions clarament partidistes. Per aquest “grup polític” tot és vàlid per tal d’arribar al poder.

Així doncs, l’actitud del Partit Popular ha estat un factor determinant per generar aquest estat de les coses, aquest clima de desencant.

Amb la instigació constant a la que s’ha estat sotmès, és evident que al final s’han acabat traspassant les fronteres que divideixen els tres poders de l’Estat: el legislatiu, l’executiu i el judicial. Per posar un exemple, el descrèdit actual del poder judicial i, fins i tot, del Tribunal Constitucional de ben segur que ha donat lloc al desencís dels ciutadans.

Quan un partit polític es salta les regles de joc imposades per la Constitució i es permet el luxe de qüestionar una resolució judicial o, encara més, és permet el luxe d’influir “descaradament” en la recusació d’un magistrat que ha de conèixer de la impugnació d’una llei orgànica com es l’Estatut d’Autonomia aprovat i referendat pels ciutadans de Catalunya, no pot sortir “gratis”.

Cal deixar clar que els atacs desmesurats del Partit Popular contra el PSC i contra el PSOE han causat danys directes a les nostres institucions constitucionals. Desconec si amb coneixement o no, de les conseqüències que se’n podien derivar, però un partit que ha estat governant durant 8 anys no es pot permetre tan gran negligència.

Per això, s’ha de recordar tantes vegades com calgui que l’actual Constitució Espanyola de 1978 prové d’una llarga història de constitucions interrompuda per 40 anys de feixisme. Que la Constitució Espanyola prové del consens democràtic liderat pels “constituents” i aquesta feina àrdua i dura no pot ser esquinçada per interessos partidistes.

I aquí és on han de intervenir els partits polítics democràtics. Són aquests, mitjançant les bases personals de que disposen les que han de reprendre i garantir la continuïtat de les institucions democràtiques. Precisament els partits de gran trajectòria d’esquerres com el nostre disposem d’un fons de gent, molts històrics, que ens poden ajudar a fomentar de nou la participació.

Per altra banda, crec essencial augmentar la participació ciutadana al nivell més elemental. En primer lloc, des de les escoles. Aquest és el nucli vital en la nostra societat.

Així mateix, la cultura de la democràcia directe renovada permetrà que els ciutadans s’interessin per qüestions de les que ara sembla que obviïn.

Crec que com a mínim, això ha de donar lloc a capgirar l’abstenció que ens hem trobat aquestes darreres eleccions.

8 comments:

Anonymous said...

M'ha semblat molt interessant la teva reflexió sobre l'abstenció, jo també crec que més endavant caldrà reprendre aquest tema i fer un debat mol més profund.

Anonymous said...

gràcies per la incondicionalitat, encara que quedi malament dir-ho.

Joan Garrido said...

Interesante reflexión sobre la abstención aunque un tanto partidista. Se mire como se mire todos los partidos políticos han sido víctimas de ella, así que el mérito es de todos, pero habría que ser serios y analizar qué fuerza política ha sido la que más votos ha perdido. Ésa es quizás una de las deficiencias de un sistema electoral que ignora la participación ciudadana hasta el punto de que el partido que más votos ha perdido gane en poder aunque éste sea municipal o provincial. Habría que preguntarse por qué la mayor abstención, supuestamente, es la que en ocasiones vota izquierdas. El problema es muy complejo y estructural y cada día que pasa será mayor y por lo tanto más difícil de solucionar. Personalmente dudo mucho que la clase política le interese realmente solucionar este problema ya que aunque sólo votara un 10% de la población los sillones y las poltronas seguirían estando ocupadas así que el problema tampoco lo es tanto para ellos.
Estoy completamente de acuerdo contigo en que la mayoría de todos los males que nos acechan como sociedad habría que atajarlos desde la base, desde la educación, desde el nivel más elemental aunque eso es trabajo a largo plazo para obtener los resultados también a largo plazo y nada tiene que ver con la inmediatez que todos nos imponemos.
Felicidades por tus resultados que te permiten acceder a un puesto de regidora.

Anonymous said...

Gràcies pel teu comentari. Si bé no estic del tot conforme amb ell (com pots imaginar-te. però no per res sectari). La LLei d'Hont que regeix la nostra Llei Electoral té aquestes consequències. Pero, estàs segur que només s'han de plantejar l'abstenció aquells que han disminuït en vots?. Penso que el problema el tenim tots: Partits i ciutadans. Sí. Ciutadans també perque, no ens enganyem, si això continua amb aquesta dinàmica arribarà un moment (no molt llunyà) que existiran 2 móns: la política i el carrer. Això és el que volem els ciutadans de carrer?. Crec que no es van lluitar tants anys per conformar-nos amb situacions així. No et sembla?. Al menys, jo em nego. Em nego a llençar la tovallola perque penso que mentre hi hagi gent que lluiti pels altres cal estar al davant. Crec que no ens podem conformar amb que uns quans es ventilin unes institucions (les democràtiques)amb tota tranquil.litat. No creus?
Gràcies per les felicitacions. Estic molt il.lusionada perque penso que es poden fer moltes coses: com millorar la qualitat de vida de la gent, la participació directe, etc

Un petó molt fort!

Carlos said...

Mercè, tambien los socialistas debemos asumir nuestra parte de culpa... dos no se pelean si uno no quiere. En lugar de centrarnos en explicar, argumentar y defender nuestras políticas hemos caidfo en su juego una vez más...

La crispación intermedia lleva a la abstención, la extrema (p.e 14M) lleva a la participación masiva pero no es buena para la salud democrática por lo que debemos encaminarnos a intentar llevar el juego político a un estado de crispación constructiva. sabemos que los populares no lo pondrán fácil pero depende de nosotros ser más inteligentes.

Por cierto, felicidades de nuevo Concejala!

Anonymous said...

Desde luego. Yo no me eximo de mi propia culpa. Sino, no iríamos hacia delante. Pero es que hay cosas que claman al cielo (por decirlo de alguna manera).

En cualquier caso, hay que debatirlo internamente.

Y gracias. Un abrazo

M Perea

David said...

Lo prometido es deuda y aunque no en un blog nuevo y no el primero, aquí dejo un pequeño comentario para la historia del blog.

El problema de la abstención es un tema complejo y que no sólo se llega a este grado de abstención por una causa, sino por varias.
He encontrado interesante la propuesta de ley electoral para Catalunya, en la cuál se 'innova' y podría ser, sin lugar a dudas, referente para otras comunidades autónomas. Tal vez, el voto por internet atraiga el voto joven y el de mucha gente que tan sólo por pereza no sale a votar ese día. La urna móvil puede dar el voto de aquellas personas que tienen dificultades y no pueden salir de casa. El plazo de votación de una semana, bajo mi punto de vista un poco exagerado, puede hacer que vote más gente por si un día no le va bien. Y la ampliación del plazo de voto por correo, para aquellos rezagados.
Igualmente, creo que es un tema digno de una mesa redonda y no tan sólo para comentar por comentarios y blogs.

No me voy, sin antes felicitarte de nuevo por la concejalía que llevas a cabo. Centro-Sant Josep-Sanfeliu seguro que estan bien en tus manos y, nuestro dinerito también (por Hacienda Pública).

Saludos!

Anonymous said...

Com sempre, la culpa es del PP... (sic!).

En cap moment es planteja que potser la gent està farta i aburrida de les batalletes PP-PSOE.

En cap moment es planteja que molta gent no va a votar perque sap que el seu vot no serà útil, que al final manen sempre els mateixos, amb pacte o sense pacte.

En definitiva crec que ha quedat demostrat que l'Hospitalet es Espanya, amb el PSOE governant, i el PP com a principal partit de l'oposició. Amb una presencia insignificant de CIU i la desaparició del mapa de ERC. L'Hospitalet is Spain.

I clar, les critiques s'han de fer "internament", perque fer-se autocrítica en públic això mai!!! Per això cada cop hi ha més abstenció...