6.4.09

30 ANYS DE D’AJUNTAMENTS DEMOCRÀTICS

Ara que aviat es compliran 30 anys des de la constitució dels primers ajuntaments democràtics no vull deixar de dir la meva. Molta és la feina que s’ha fet des que el 3 d’abril de 1979 molts varen anar a votar als col·legis electorals.
La transcendència dels municipis al llarg de la nostra història està fora de dubtes. És i ha estat l’administració que percep i coneix de primera mà els problemes dels ciutadans. El concepte de proximitat implica estar en contacte directe amb els altres. Els partits polítics parlem de “proximitat” per referir-nos al que considerem que ha de ser la nostra relació, la dels regidors en el cas dels municipis, amb la ciutadania. Parlem del que suposa exercir la política que ha de ser més pràctica i senzilla. Sense masses interlocutors. Sense traves. Que permeti el ciutadà saber quins són els seus drets i també quins són els seus deures.
El municipalisme ha estat al llarg de tots aquests anys, hi continuarà essent un dels fonaments del socialisme català. El PSC ha participat i s’ha compromès, des dels inicis de la democràcia, en la millora de les nostres ciutats. Treballant des del govern o des de l’oposició, amb la convicció que només des dels municipis podem saber quins són els veritables problemes dels nostres veïns i veïnes i cóm s’han de resoldre. A les darreres eleccions el PSC està governant en un 75% de la població catalana. I aquest és el resultat de molts anys de perseverança i de confiança en allò que creiem que han de ser els nostres municipis.
És evident que la feina mai s’acaba. Un, si vol, es podria dedicar les 24 hores del dia a resoldre problemes. Cal dir també, però, que moltes vegades irresolubles, però que en qualsevol cas han de ser escoltats, estudiats i valorats per tal de que el nostre conciutadà satisfaci les seves necessitats. Com deia, de vegades hi ha situacions que difícilment tindran un resultat satisfactori, però és imprescindible que el veí o veïna tingui un interlocutor proper per fer-li les reivindicacions que calgui, i aquest és el regidor o regidora.
L’altre dia em demanaven que expliqués en poques paraules el que sent una persona amb responsabilitat política a la seva Ciutat. Intentaré ser breu i de ben segur que em deixo de dir coses. Des del primer dia les sensacions han estat múltiples: sentit de la responsabilitat, compromís, saber que la fermesa en les teves conviccions pot ajudar a millorar, canviar, si s’escau, aquelles petites i grans coses que succeeixen al teu voltant i que afecten a una col·lectivitat. I tot això, vivint-ho des de l’apassionament per la teva ciutat, pels que t’acompanyen i comparteixen moments bons i dolents, per tot allò que implica voler canviar les coses per millorar-les.
Viure la Ciutat des de l’altre banda. Coneixent cóm es tracten els problemes, plantejant-ne, dia a dia, com millorar les respostes al ciutadà: agilitat, facilitat, positivitat, és un repte que dia a dia ens imbueix en una tasca interminable. Cal estar atent al que ocorre.
En definitiva, és un llarg viatge que tots hem de compartir, els regidors i els ciutadans, treballant de forma compromesa i conjunta per una Ciutat millor.

No comments: