3.6.14

MONARQUÍA O REPÚBLICA

Els que em coneixen saben que acostumo a recórrer a les meves vivències personals, o millor dit, familiars, per explicar el que penso.

Aquest matí, a les 7 del matí, debatiem la meva filla Berta i jo sobre el tema candent, crec que de la decada, i que és la successió del Rei Joan Carles I. La Berta, una noia de 15 anys, em planteja quin sentit té viure amb una monarquia parlamentària com a model d’estat si els moments són uns altres.

No puc negar que les influències són les que són. I he d’afegir que la seva personalitat forta juntament amb la seva franquesa, a l’hora de dir el que pensa, han servit per tenir debats d’un fort contingut polític, on els pensaments d’esquerres suren. I em plantejava: “no acabo d’entendre que els socialistes opteu per un model arcaic i fora de lloc. Això dels reis i els prínceps no toca”.

És cert. El model d’estat, avui dia, no s’ajusta al mode de viure i de pensar de la majoria dels joves.

Uns joves que, per cert, se’ns omple la boca a tots, a tots, quan els visualitzem com la nostra esperança de futur, però que es troben en una de les pitjors situacions de crisi i desemparament. Després dels darrers quaranta anys, les polítiques públiques pels joves estan desaparegudes. Aquells que tenen competència, l’Estat i la Generalitat, i que haurien de millorar les seves condicions de futur, estan mirant cap a una altra banda.

I ahir, en concordança amb el plantejament de la meva filla, la noticia de l’abdicació ens va fer remoure les essències del republicanisme a aquells que hem somiat amb una societat igualitària, justa, solidaria i socialment preparada per encarar el futur.

Precisament, a l’abril del 2013, vaig penjar al meu blog un escrit on deia:

Hace unos meses Pere Navarro planteaba un cambio en la Corona. Por cierto, se le criticó y el tiempo le está dando la razón que la primera institución que se ha de replantear su futuro es la Corona.

Hace falta rehacer el pacto entre todos. Iniciar el camino. Tener derecho a soñar. Los ciudadanos tenemos derecho a soñar.”

Ahir, un twuit d’en Javi López, primer Secretari de la JSC demanava “República ja.”

I crec que aquest moment ha arribat. Som una societat diferent i cal que ens adeqüem al que veritablement som, i sobretot, el que volem ser.

Els socialistes propugnem una reforma constitucional per anar a un estat federal. I crec que aquest és el debat.

Un debat fet des de la prudència, però un debat que hem de posar sobre la taula: si volem República o Monarquia Parlamentària.

Ara bé, cal reposar les idees i debatre. Cal que seiem i parlem i arribem a acords. La transició espanyola, encara que molts la critiquin, va ser modèlica. Va resoldre i va tancar ferides. És cert que no totes, i la prova és que encara arrosseguem els danys patits al llarg de 40 anys de franquisme. Però hem de mirar al futur i tancar, aquest cop si, les ferides.

I per ser coherent amb allò que va sortir de la Conferència del PSOE del novembre del 2013, Felip de Borbó, al meu parer, ha de tenir un paper. Sí, un paper, però un paper de transició. Com va tenir el seu pare. Però en aquest cas, cap a un Estat Republicà i Federal.

Per això, haurem de debatre i pactar. I després votar. Només així aconseguirem un estat sòlid, modern, amb una estructura federal que ens permeti el reconeixement de cadascú de nosaltres en un nou Estat espanyol.

Així com el socialisme espanyol, a la darrera Conferencia del PSOE, es va reconèixer la figura de la monarquia en la persona d’en Joan Carles I, i vàrem recolzar l’Estat amb una monarquia parlamentària, ara la ciutadania ens exigeix un pas endavant. Seiem doncs, i parlem del model d’Estat que volem.

I jo ho tinc clar: vull un estat federal espanyol que ens permeti continuar entreteixint complicitats per tal d’assolir un futur conjunt.


L’Hospitalet, tres de juny del dos mil catorze


No comments: